21 syyskuuta 2006

Totuus

Brutuskin petti Caesarin.
Tv-sarja Roomasta parin tuhannen vuoden takaa kertoo millaista silloin oli.
Dokumenttielokuva kertoi Hunni Attilan elämän.
Dokumenttielokuvat kertoivat millaisia dinosaurukset olivat.
Nuo ovat vanhoja asioita, mutta ei ole syytä epäillä etteivätkö ne olisi totuus.

WTC:n tornitalon tuhosivat muslimit tai se oli Bushin salaliitto.
Tanskan profeetta Muhammadin pilakuvat olivat juutalaisten salaliitto.
EU on eurooppalaisten salaliitto.

Julkkikset kertovat tiedostusvälineissä olevan täysin perätöntä tietoa heistä itsestään.
Riitatapauksissa on usein kaksi täysin erilaista näkökulmaa.
Oikeuskäsittelyitä seuraavat ja niissä tuomareina olevat tietävät totuuden.
Miten voitaisiin tietää vuosien ja vuosituhansien takaisia asioita oikein, kun riitelemme muutaman tunnin ja päivän takaisista asioista.

Pari vuotta sitten televisiossa tuli dokumentti FBI:n käyttämästä valheenpaljastuskoneesta. Siinä tutkittiin mikä aivojen alue aktivoitui kun henkilölle näytettiin valokuvaa rikospaikasta. Tulos kertoo oliko kuvan paikka ja tilanne henkilölle tuttu vai ei. Eli oliko henkilö ollut rikospaikalla. Aivotutkimus kehittyy huimaa vauhtia. Toivottavasti pian saataisiin uudella tekniikalla valheenpaljastuskone joka ei valehtele. Silloin eläisimme totuudessa. Haittapuolina olisi se että totuus saataisiin aina selville, vaikka se ei olisi kenenkään etu. Jonkinlainen toleranssi pitäisi säilyttää. Ei ehkä olisi järkevää selvittää poliisikouluun pyrkiviltä tai presidentiksi aikovilta nuoruuden hairahduksia. Nopeusvalvontaan käytetään yhä enenevässä määrin valvontakameroita. Siinäkin ollaan mielestäni menty liian pitkälle. Samanlaista ylireagointia ei saa tapahtua valheenpaljastuskoneen kanssa. Mutta kokonaisuutena tervehdin kiitollisuudella uutta tekniikkaa totuuden selvittämisessä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Nopeusvalvontaan käytetään yhä enenevässä määrin valvontakameroita. Siinäkin ollaan mielestäni menty liian pitkälle."

Jeps... tuntuu joskus siltä, että nopusvalvonnalla pyritään keräämään sakkoja jokin budjejtoitu määrä. Oikea tavoite tietysti olisi auttaa autoilijoita ajamaan rajoitusten mukaan. Tämä voisi tapahtua muun muassa laittamalla sakkorysiksi tunnettuihin kohtiin paremmat nopeusmerkinnät, jotta autoilijat huomaisivat noudattaa rajoituksia.